Bloemen en bijen in Goes

Strak gemaaide grasvelden tussen de flats in Goes-Zuid. Het ziet er keurig uit. Niks op aan te merken. Of kan het toch beter? Mooier en leuker?

door Rachel van Westen

Brenda, bewoonster van een flat aan de Appelstraat, vindt eigenlijk van wel. Zij kwam op het idee om een tuin te ontwikkelen op de plaats waar nu een keurig grasveldje ligt. Pal voor de flat waar ze woont. Ze ziet het al helemaal voor zich, bloemen en kruiden waar bijen, insecten en vrolijk fladderende vlinders graag eventjes neerstrijken.

Daar gaan alle plantjes

Het idee ontstond toen ze voor haar werk bezig was met het organiseren van een naschoolse activiteit over boswachters en natuur. “Via MEC De Bevelanden kwam ik in contact met Jan Honing en hij bood een leuke les aan voor de kinderen. Hij vertelde dat het insectenaantal enorm afneemt. Dat vond ik echt sneu om te horen en na die les ging ik meer artikelen ging lezen over dat het belang van wildgroei en ik ging wat meer om me heen kijken. Toen ik vanaf mijn balkonnetje naar de maaiers keek die het gras maaiden, dacht ik: ‘Daar gaan alle plantjes’.

Jan Honing en Brenda. FOTO: Rachel van Westen

Geveltuintjes en miniforests

In het centrum van Goes zag ik geveltuintjes en laatst las ik een artikel over miniforests in andere delen van Goes. Zo ontstond het idee om ook zoiets in Goes-Zuid te maken. Ik nam contact op met Joachim Koutstaal van de gemeente en we krijgen echt alle medewerking van de gemeente. Zij gaan het stuk omploegen, zodat wij er straks kunnen planten en zaaien. Mijn buurvrouw is ook enthousiast over het idee en zij heeft contact gezocht met het SMWO. Ook zij ondersteunen het idee, dus dat is echt super”, zegt Brenda enthousiast.


Informatieavond

Woensdag 15 februari om 19.30 uur organiseert initiatiefneemster Brenda samen met het SMWO een informatieavond over de Zuidtuin in buurthuis de Pit. Aan het begin van de avond wordt er een presentatie gegeven door imker Jan Honing over het belang van de bijen. Vervolgens gaan de bezoekers met elkaar in gesprek over de Zuidtuin. Er is ruimte voor ideeën, zorgen of vragen die er zijn over de Zuidtuin.

Dit artikel is verschenen op 6 februari 2019 in De Bevelander