‘Plotseling moest ik alles in mijn uppie doen’

Anderhalf jaar geleden ging Linda uit Goes scheiden. Er volgde een zware tijd. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel en praktisch liep ze als alleenstaande moeder tegen allerlei problemen aan.

GOES – “Plotseling moest ik alles in mijn uppie doen en dat is af en toe best pittig”, vertelt ze openhartig. “Financieel is het zwaar als alleenstaande moeder. Er is heel veel armoede, heel veel alleenstaande moeders zitten in de bijstand. Het is gewoon lonend als je in de bijstand zit. Ik ben zzp-er en ik werk veertig uur. Toch heb ik onder de streep minder dan een bijstandsmoeder. Dat kan toch niet?”

Linda en haar zoon Lars. FOTO: Rachel van Westen

Toen ze uit haar huis uit moest, stond ze al een poosje ingeschreven bij de woningstichting. “Ik verdien niet genoeg om een huis te kopen, dus ik moet wel huren”, laat Linda weten. “Maar zie met de huidige woningmarkt maar eens een huis te krijgen als alleenstaande moeder. Je komt bij de woningstichting gewoon onderaan de wachtlijst te staan. Ik heb zelf gelukkig een huis gevonden dat ik particulier kan huren, maar ik ken ook verhalen van moeders die op straat kwamen te staan en bij hun ouders of zus moeten gaan wonen met hun kinderen. Dat is toch verschrikkelijk?” roept ze ontzet.

Ze realiseert zich maar al te goed dat ze niet de enige is die zich in deze situatie bevindt. Sterker nog, ze voelt zich bevoorrecht. “Ik heb allemaal lieve vrienden die me ontzettend goed geholpen hebben. Daar ben ik ongelooflijk blij mee. Maar dat hebben niet alle moeders. En geloof me, als alleenstaande moeder kan je best wel een beetje steun gebruiken.” Linda was dan ook blij verrast toen ze op Facebook een post tegenkwam van Single SuperMoms. Deze stichting streeft naar het verbeteren van de positie van eenoudergezinnen met een moeder aan het hoofd en naar het welzijn van alleenstaande moeders en hun kinderen.

“Landelijk heeft deze stichting al heel wat leden, maar in Zeeland mag Single SuperMom best wel eens op de kaart gezet worden”, vindt Linda. Daarom heeft ze zich aangemeld als vrijwilliger en samen met single mama Bernadette Rombach uit Middelburg zet ze zich in om mama’s uit de negatieve spiraal te halen. “Dat willen we in Zeeland gaan doen door cursussen en bijeenkomsten te organiseren voor alleenstaande moeders. Op 5 maart gaan we naar het binnenhof. Eva Yoo Ri Brussaard, directeur van Single SuperMoms biedt namens 38.000 leden een petitie aan in Den Haag.”

Inzet van deze petitie is het economisch zelfstandig krijgen van alleenstaande ouders en een eerlijkere zorgverdeling. In de petitie worden acht actiepunten gepresenteerd. Denk daarbij aan structurele support, eenouderpunten en een aanbod van laagdrempelige trainingen.

www.singlesupermom.com