Op zoek naar antwoorden in Auroville

“Ik zie veel kinderen die in de knel zitten. Kinderen die niet mee kunnen komen op school, jongeren die gestrest zijn, of zelfs een burn-out krijgen en gedeprimeerd raken. Ik denk dat we het heel anders kunnen doen, qua opvoeding en onderwijs”, vertelt Sandra Konst uit Goes.

door Rachel van Westen

GOES – Ze werkt in de Jeugdzorg, geeft yogalessen in Goes en daarnaast volgt ze de opleiding integrale yoga. Op dit moment zit ze in haar derde jaar en is ze zich aan het voorbereiden op haar eindscriptie. “Integrale yoga is eigenlijk yoga van alledag”, legt ze uit. “Het is dus niet de bedoeling om op je matje in de bergen verlicht te raken, maar juist om een paradijs op aarde te maken met de mensen om je heen. De grondleggers van de integrale yoga gaan ervan uit dat iedereen een kracht heeft, of noem het een talent, om in te zetten. Je moet niet werken om geld te verdienen en vervolgens op je vijftigste te denken: ‘Oh, is dit het nou?’ Het is de bedoeling dat je werkt omdat je het leuk vindt en om de maatschappij te dienen. Om dat te kunnen, is het belangrijk dat je je talenten ontdekt. Dat je jezelf leert kennen en weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Hier, in onze westerse samenleving gaat het heel erg om prestaties. Kinderen moeten toetsen maken en diploma’s halen, maar voor mijn eindscriptie ga ik op zoek naar antwoorden op de vraag of het mogelijk is om kinderen integraal op te voeden en onderwijs te geven.”

FOTO: Rachel van Westen

Om dat te ontdekken, gaat Sandra een week naar Auroville in India. “Auroville is in 1968 gesticht door de spiritueel leider Mirra Alfassa. Er is geen geld, maar een soort ruilsysteem. Bewoners mogen dingen meenemen uit de supermarkt die ze nodig hebben. Dus niet meer. Echt wat ze nodig hebben. Ook het onderwijs is heel anders dan hier. Kinderen krijgen geen toetsen en geen diploma’s. Ze vinden het hier heel belangrijk dat kinderen zichzelf echt leren kennen. Wie ben je? Wat vind jij leuk? Ik ben benieuwd of het mogelijk is om kinderen op te laten groeien volgens die visie.” 

Jezelf leren kennen

Sandra heeft niet de illusie en zelfs niet de intentie om hier, in Nederland, even het onderwijssysteem op z’n kop te zetten. Hoewel ze wel gelooft dat het anders kan. Op een manier die misschien wel beter is voor het kind. “Hier moeten kinderen zich aanpassen aan het onderwijssysteem en daar zie ik ze vaak op afknappen. Kinderen moeten diploma’s halen om later werk te gaan vinden en dan te gaan leven. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te leren kennen. En dat kan al heel klein hoor”, vervolgt Sandra. “Laat kinderen zien wat er allemaal ‘te koop’ is in het leven. Neem ze mee naar het museum of een balletvoorstelling en ga lekker met je kind naar buiten. Als je kinderen veel aanbiedt, ontdekken ze vanzelf wat ze leuk vinden. En als een kind iets leuk vindt, gaat het vanzelf leren. Volgens dit idee krijgen kinderen onderwijs in Auroville. Straks mag ik het met eigen ogen gaan zien. Ik ben echt heel erg benieuwd”, besluit ze. 

Dit artikel is gepubliceerd op 17 april 2019 in De Bevelander