Leg die telefoon weg en kom vissen

“We willen de jeugd vanachter het beeldscherm halen. En wat is er nu mooier dan vissen aan de zeedijk”, lacht John Pieper, initiatiefnemer en medeorganisator van het Open Zeeuws Jeugdkampioenschap kustvissen. “Vorig jaar zaten er 96 kinderen aan de zeedijk. Dit jaar organiseren we het kampioenschap voor de zevende keer en we hopen dat er nóg meer kinderen meedoen.”

door Rachel van Westen

De kampioenschappen worden gehouden op zaterdag 15 juni van 12.00 tot 15.00 uur aan de zeedijk bij Waarde tot Kruiningen. Iedereen tot en met 21 jaar kan meedoen. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per persoon en aanmelden kan tot 8 juni door een mail te sturen naar John via jj.pieper@hetnet.nl

Laurens en Timo Delivorias

De achtjarige tweeling Laurens en Timo Delivorias uit Kwadendamme krijgt het vissen met de paplepel ingegoten. Niet alleen hun moeder is groot liefhebber van de vissport, ook opa en oma zijn fanatieke vissers. In eerste instantie lijken ze zelf maar gematigd enthousiast, wanneer het gesprek over vissen gaat. “Als het regent en je moet elke keer zo lang wachten is het saai”, is het eerste wat Timo zegt. Maar in de loop van het gesprek worden ze steeds enthousiaster en als je deze twee jongens aan de waterkant zet, zijn ze toch overduidelijk in hun element. Nadat de hengel is geïnstalleerd, gaat de één op zoek gaat naar krabbenpootjes en maakt de ander afdrukken van zijn handen in de Westerscheldemodder. “Ik heb trouwens wel een keer zo’n  grote vis gevangen”, komt Laurens nog even vertellen, terwijl hij zijn armen zeker vijftig centimeter uit elkaar houdt. “Die paste niet eens in de emmer.”

FOTO: Rachel van Westen

Thomas Delivorias

“Dat wachten duurt soms echt heel lang hoor”, vindt ook de negenjarige Thomas Delivorias, de broer van Timo en Laurens. “Vissen wordt pas leuk als ik de hengel mag inhalen. Dan moet er wel een vis aanzitten natuurlijk. Soms haal ik de hengel te snel in en dan gaat de vis er vanaf.” Op de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat die vissen ook echt bijten, hoeft hij niet lang na te denken. “Goed aas gebruiken en heel ver uitgooien. Dat is echt belangrijk.” Behalve aan de zee, vindt Thomas het ook leuk om in een slootje te vissen. “Vooral met een netje vissen is leuk. Dan vang je echt van alles hoor. Als je een keer je net door het water haalt, heb je zo al vijf kikkervisjes. Dat is wel leuk om te doen. En… als je met een net vist, hoef je lekker niet te wachten”, grijnst hij.

FOTO: Rachel van Westen

Corwin Wiskerke

Als basissschooljongetje zat Corwin Wiskerke (20) uit ’s Gravenpolder al langs de waterkant op rietvoorntjes te vissen. En dat wachten waar de jongere vissertjes mee worstelen? Daar heeft Corwin weinig last van. “Zeker tijdens wedstrijden of als je aan zee zit te vissen, ben je continu bezig. Je bent je onderlijnen aan het beazen, opnieuw ingooien en inhalen en je hebt te maken met eb en vloed. Maar voor mij is het echt ontspanning hoor, naast mijn studie en mijn werk. Je bent lekker buiten bezig, in de natuur. Natuurlijk is het nog leuker als je een beetje veel vis vangt.” De grootste vis die hij ooit ving was een snoek van 91 centimeter en in het zeewater had hij al een keer een gladde haai van 75 centimeter aan zijn hengel. “Dat was echt wel supergaaf”, blikt hij terug.

FOTO: Rachel van Westen

Kijk voor meer informatie over het jeugdkampioenschap op www.wsvreimerswaal.nl

Dit artikel is gepubliceerd op 3 juni 2019 in de PZC