Een gedenkteken van glas voor een bijzonder en uniek mens

Na het overlijden van een bijzonder en uniek mens, wil je een gedenkteken dat bij die persoon past. Heb je er al eens bij stil gestaan dat je ook een gedenkteken van glas kunt laten maken?

door Rachel van Westen

NIEUWDORP – ‘t Ouwe Glasuus aan de Ring in Nieuwdorp heeft meer dan twintig jaar ervaring met het restaureren, smelten en vormgeven van glas. “Met glas is eigenlijk alles mogelijk”, vertelt eigenaar Rinus Rentmeester. “Elke kleur is mogelijk, je kunt kiezen voor een strak en transparant ontwerp of juist voor iets met heel veel luchtbellen erin. Ook alle vormen zijn mogelijk, je kunt zelfs een gebogen of gegolfde vorm maken. Je kunt het monument alleen van glas laten maken, maar je kunt het ook combineren met andere materialen zoals natuursteen of metalen. Een mooie techniek voor grafmonumenten is ‘fusen’, dat houdt in dat we meerdere lagen glas op elkaar smelten. Daarnaast hebben we verschillende technieken om er een tekst op te zetten. Als je dat wilt, kunnen we zelfs een tekst op het monument zetten in het handschrift van de overledene.”

FOTO: Rachel van Westen

Aan de hand van een gesprek met de nabestaanden maakt ‘t Ouwe Glasuus één of meerdere ontwerpen voor een passend monument. Na goedkeuring maken en plaatsen zij zelf het monument. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een ontwerp te maken en als je dat wilt, kan je ook zelf aan het monument voor je geliefde komen werken.

“Als mensen dat willen, nemen we daar echt de tijd voor”, vervolgt Rinus. “Mensen kunnen onder begeleiding aan het monument werken. Dat doen we op een tijd dat de deur op slot is en we niet gestoord kunnen worden. Soms hebben mensen wat meer tijd nodig of willen ze een poosje wachten voor ze het afmaken. Alles mag in je eigen tempo.”

Dit artikel is gepubliceerd op 5 juni in De Faam