We mogen deze dokter niet vergeten

Elf jaar na het verschijnen van zijn eerste boek, presenteert Rinus Spruit uit ‘s-Heerenhoek alweer zijn vierde boek ‘De wonderdokter’. Een verhaal over een bijzondere en vooruitstrevende Zeeuwse arts, die we bijna waren vergeten of sterker nog, waar we misschien nog nooit van hebben gehoord.

door Rachel van Westen

‘S-HEERENHOEK – Rinus Spruit debuteerde in 2008 met zijn eerste boek dat oorspronkelijk werd uitgegeven onder de titel ‘Zwieg Stille’ en een jaar later opnieuw verscheen bij de Amsterdamse uitgeverij Cossee onder de titel ‘De Rietdekker’. Vier jaar later volgde ‘Een dag om aan de balk te spijkeren’ en twee jaar geleden verscheen ‘Broeder, schrijf toch eens!’ Van zijn eerste boek werd een toneelbewerking gemaakt, dat niet alleen op de planken kwam in Zeeuwse theaters, maar ook in Den Haag en Amsterdam. Zowel zijn eerste als tweede boek werden vertaald in het Duits.

FOTO: Rachel van Westen

“Dit boek is echt heel anders dan mijn voorgaande boeken”, zegt Rinus Spruit over ‘De Wonderdokter’. “Het is niet mijn verhaal, maar ik heb het samengesteld uit het levensverhaal dat deze dokter, Albert Willem van Renterghem, aan het eind van zijn leven zelf heeft geschreven. Dat levensverhaal is verschenen in twee delen, alles bij elkaar zo’n 1.400 bladzijden. Hij heeft er tien laten drukken, een ervan kwam in het archief in Goes en daar heb ik een paar jaar geleden eens in zitten bladeren. Ik zag dat er heel mooie dingen instonden. Belangrijk ook. Het was zo mooi en goed, dat ik het zonde vond dat vrijwel niemand dit zou lezen. Uiteindelijk ben ik ermee begonnen om het beste uit die autobiografie te halen, op zo’n manier dat het één verhaal vormt. Ik vind dat we dokter Van Renterghem niet mogen vergeten, hij heeft veel betekend voor de gezondheidszorg. Hij werd geboren in Goes en vestigde zich ruim 140 jaar geleden in Heinkenszand als huisarts, toen noemden ze dat ‘arts ten plattenlande’.

Dan wordt het verhaal heel bijzonder

Na vier jaar verhuisde hij naar de markt in Goes en werkte daar zes jaar als huisarts en vanaf dat moment wordt het verhaal echt bijzonder. Deze arts ontdekte dat de geest invloed kan hebben op de gezondheid van het lichaam. Dat was voor die tijd revolutionair. Hij ging in de leer bij dokter Liebeault in het Franse Nancy, deze man werd gezien als de grondlegger van de hypnose als therapie. De Zeeuwse Renterghem paste het geleerde toe in zijn praktijk in Goes en behaalde daarmee verbluffende resultaten. Uiteindelijk is hij uitgegroeid tot een man van aanzien in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Hij was de eerste die het woord ‘psychotherapie’ gebruikte. En toch kent bijna niemand hem. Dat heeft me aangezet om dit verhaal te schrijven.

Het is een boeiend verhaal

Het is geen saaie, wetenschappelijke bundel geworden, maar een heel boeiend verhaal over deze man. Hij vertelt over de patiëntenbezoeken in Heinkenszand en Goes, mensen die hiervandaan komen, zullen dingen herkennen. Je krijgt ook een beeld van de gezondheidszorg in die tijd, hoe primitief het was. Het zijn echt verhalen over mensen uit die tijd. Boeiend, ontroerend en soms ook heel grappig. Ik denk en hoop dat de lezer er blij mee zal zijn.”

Dit artikel is gepubliceerd in De Faam