Zet vandaag nog de eerste stap

De Nieuwe Toekomst. Zo heet het project waarmee SMWO samen met vrijwillige coaches vrouwen begeleidt die na een periode van huiselijk geweld willen werken aan een nieuwe toekomst. De eerste groep ging in april van dit jaar van start en de tweede groep begint in januari.

door Rachel van Westen

Bij de term ‘huiselijk geweld’ denken we al snel aan fysieke mishandeling door ouders of een partner. Maar huiselijk geweld is veel meer dan slaan en schoppen. Ook psychische mishandeling, verwaarlozing of seksuele mishandeling vallen onder de noemer huiselijk geweld. Elke vorm van huiselijk geweld heeft een enorme impact op jouw gevoel van eigenwaarde, jouw ontwikkeling en vaak ook op je financiële zelfstandigheid.

Eerste stap

Herken jij jezelf hierin? Neem vandaag de eerste stap en meld je aan voor het project De Nieuwe Toekomst. Om je een beeld te geven van het project, vertelt één van de deelneemsters hoe zij het ervaren heeft. Ze blikt terug op de situatie waarin ze zich bevond, legt uit wat haar motiveerde om mee te doen en ze vertelt vol trots waar ze nu staat.

Geweld

“Ik had in mijn relatie te maken met moreel geweld. De laatste maand, ik was toen hoogzwanger, kreeg ik ook te maken met fysiek geweld. Duwen, trekken, slaan, spugen of ik werd opgesloten in een kamer. Toen ik mijn pasgeboren kindje zat te voeden, sloeg mijn ex op mijn hoofd. Heel hard en meerdere keren achter elkaar. Diezelfde nacht ben ik, samen met mijn kindje, het huis uit gevlucht. Mijn kaak stond scheef en ik heb dagen niet kunnen eten.”
Deze jonge vrouw, die voor de veiligheid van haarzelf en haar kindje graag anoniem wil blijven, kwam terecht in de crisisopvang. Na verloop van tijd kreeg ze een sociale huurwoning toegewezen en durfde ze weer voorzichtig toekomstplannen te maken.

Tijdens de eerste training mogen de deelneemsters een moodboard maken waarin ze laten zien wie ze zijn en wat ze willen bereiken. 

“In die periode kreeg ik een flyer over dit project. Er zaten twee kanten aan. Aan de ene kant wilde ik graag weer iets gaan doen met mijn leven, dus dit was het perfecte aangrijpingspunt om verder te gaan. Maar ik twijfelde ook. Dit is bedoeld voor vrouwen die vergelijkbare dingen mee hebben gemaakt en ik wilde niet weer in die sfeer terechtkomen. Maar na het kennismakingsgesprek was ik overtuigd. Dit voelde heel goed.”

Moodboard

“We hadden tien weken achter elkaar, wekelijks een training. Tijdens de eerste training mocht ik een moodboard maken waarin ik liet zien wie ik ben en wat ik wil bereiken. Ik wist al wel dat ik met kinderen wilde gaan werken, maar nog niet precies op welke manier en hoe ik dat kon gaan realiseren. Tijdens het traject zijn we gaan onderzoeken hoe we dat konden waarmaken. Dat varieerde van heel praktische tips over het maken van een CV tot fijne gesprekken met mijn coach.”

Over een jaar heb ik mijn diploma

“Mij heeft het echt heel veel goeds gebracht. Inmiddels loop ik stage in een kinderdagverblijf en ik begin volgend jaar met mijn opleiding. Over een jaar heb ik mijn diploma”, zegt ze stralend. Bovendien is één van de deelneemsters echt een geweldige vriendin geworden. Zij kan mij bellen als het nodig is en ik haar. We hebben heel veel steun aan elkaar. Ik word nu nog steeds begeleid door een vrijwillige coach en ook zij is fantastisch. Ik kan zelfs zeggen dat wij vriendinnen zijn geworden.”

Dit artikel is gepubliceerd op 4 december in de Bevelander