Handgemaakte tassen en accessoires uit eigen atelier

Een outfit is pas echt compleet met een bijpassende tas. En wilt u een tas die u niet op elke straathoek tegenkomt? Iets bijzonders? Loop dan eens binnen bij Bags by-J. Hier vindt u unieke handgemaakte tassen en accessoires uit eigen atelier.

In de Papegaaistraat, volgens velen het leukste winkelstraatje in de Goese binnenstad, kunt u het pand van Bags by-J niet missen. Achter de stoere gevel van staal en glas, gaat een authentiek interieur schuil. Robuuste baksteen muren, een oud houten balkenplafond en de ruwe betonnen vloer geven het gevoel dat u een werkplaats binnenstapt. Op een grote houten tafel wordt het leer gesneden en achter de verschillende naaimachines in de ruimte worden de mooiste creaties gemaakt. Tassen, accessoires zoals riemen, portemonnees, hoesjes voor de telefoon, armbandjes en sleutelhanger vormen dankzij hun gedetailleerde afwerking een prachtig contrast met het industriële interieur. 

Eigenaresse Janet zit nog niet zo gek lang in de ‘tassenwereld’. Toch heeft ze in de relatief korte tijd dat ze in deze branche zit, al een flinke naamsbekendheid opgebouwd en leuke opdrachten binnengehaald.
“Ik mocht de schorten maken voor Slot Oostende”, zegt ze met een glinstering in haar ogen.
Behalve tassen en accessoires maakt Janet namelijk ook stoere leren schorten. De schorten kunnen helemaal naar wens gemaakt worden. Wilt u een klein zakje, een grote lus, riempje of een paar leuke studs: het kan allemaal.

FOTO: Kelly Thans

Oorspronkelijk komt Janet uit het bankwezen. Ruim dertig jaar werkte ze bij de Rabobank, maar ook zij verloor, net als vele duizenden anderen, haar baan tijdens de crisis. Ze ging niet bij de pakken neerzitten, maar besloot om stapje voor stapje, haar jeugddroom te verwezenlijken.
“Als kind droomde ik al van een eigen winkeltje in riemen en cowboylaarzen. Die liefde voor leer had ik toen al”, glimlacht Janet. “Ik maakte ook wel eens zelf dingetjes, zoals bijvoorbeeld een bikini van een zeem. Na mijn ontslag bij de Rabobank ben ik eerst in een kledingwinkel gaan werken. Ik wilde ontdekken of ik dat wel echt leuk vond.”
Leuk vond ze het zeker, maar toch bleef er iets knagen. Janet wilde namelijk niets liever dan iets voor zichzelf beginnen.

FOTO: Kelly Thans

“Op een gegeven moment heb ik een oude schoenmakersnaaimachine gekocht via Marktplaats. Zo ben ik begonnen om dingen van leer te maken. Dat vond ik zo vreselijk leuk, dat ik het vanzelf steeds meer begon te doen. Ik kocht her en der restanten leer en na verloop van tijd kwam er ook een andere naaimachine. Ik ging met mijn handgemaakte spullen op marktjes staan of af en toe op een fair. In die tijd werkte ik nog in een kledingwinkel, maar steeds vaker ging de gedachte door mijn hoofd: ‘Als ik hier nou eens verder in kan’. Ik ben workshops gaan volgen en daar leerde ik eigenlijk pas écht tassen maken. Op een gegeven moment heb ik samen met een andere ondernemer een pandje gehuurd, hier in de Papegaaistraat”, zegt ze, terwijl ze door het raam naar de overkant van de straat wijst. “Ik ben gewoon begonnen. In het wilde weg. Tegen alle adviezen in.” Janet schiet weer in de lach als ze eraan terugdenkt. “Ik was toch wel een beetje koppig.”

Koppig of niet, het was, blijkt nu, toch een goede zet. Steeds meer mensen ontdekten haar producten en de één was nog enthousiaster dan de ander. Na anderhalf jaar kwam ze voor de keus te staan: Blijf ik dit pand samen met iemand anders huren? Of ga ik nu echt op eigen benen staan? Ze koos voor het laatste en ging op zoek naar een eigen pandje.
“Toen kwam dit in het vizier”, vervolgt Janet, doelend op haar huidige winkel aan de Papegaaistraat 6. “Ik vond het gelijk een superleuk pandje op een leuke locatie.”

FOTO: Kelly Thans

Misschien verwacht u dat iemand die dag in, dag uit bezig is met tassen, antwoord kan geven op de vraag: Wat maakt van een tas nu echt een goede tas? Toch heeft Janet daar geen pasklaar antwoord op. Mogelijk is dat juist haar kracht.

“Veel mensen hebben specifieke wensen. De één wil graag een grote tas, de ander heeft liever een kleiner formaatje. Sommigen willen een tas zonder rits en een volgende heeft juist liever een tas met rits. Dat zorgt er ook voor dat ik veel tassen in opdracht maak, zodat er een tas ontstaat die helemaal aansluit op de wens van de klant.”

Hoewel elke tas weer anders is, hebben de tassen van Janet wel bepaalde kenmerken. Eigenschappen waardoor de tas het label Bags by-J verdient.
“Het leer moet lekker aanvoelen en het moet lekker ruiken”, vindt Janet. “Soms zijn mensen ook op zoek naar een bepaalde kleur. Als ik leer ga inkopen, ga ik op zoek naar die kleur. Het wil wel eens gebeuren dat ik de perfecte kleur tegenkom, maar het leer toch niet meeneem. Om de eenvoudige reden dat het niet lekker aanvoelt. Dat vind ik echt heel belangrijk”, benadrukt Janet. “Een tas moet lekker aanvoelen.”

Ze neemt ook graag een volle dag de tijd om leer in te kopen. “Dat vind ik echt heerlijk om te doen. Ik geniet ervan om al die lappen leer te zien, te voelen en te ruiken. Ik selecteer echt op uitstraling, geur en of het materiaal prettig aanvoelt.”

FOTO: Kelly Thans

De klanten die een tas door Janet willen laten maken, kunnen zelf ook een keus maken uit de ruime selectie leren lappen die in de winkel hangt.
“Iedereen mag zelf het materiaal uitkiezen. Vervolgens zoek ik samen met de klant uit wat de wensen zijn. Waar willen ze de tas voor gaan gebruiken? Wat moet er allemaal inpassen? Willen ze een tas met een stoere uitstraling of liever een beetje zakelijk? Hoe lang moet de draagriem worden? Aan de hand van dit gesprek maak ik een schetsje”, zegt Janet terwijl ze haar schrijfblok laat zien waar talloze schetsen in staan, compleet met opmerkingen over de fournituren en andere extra wensen.
“Aan de hand van de schets maak ik een patroon op karton en daarna kan ik het leer uitsnijden.”

Al deze handelingen verricht Janet in de winkel en alleen dat stukje ambacht is al een plezier om naar te kijken. Van de losse lappen op maat gesneden leer wordt handmatig een tas in elkaar gezet.
“Ik geniet van heel het proces, vanaf het inkopen van het leer tot het naaien van de tassen. Maar het geeft zoveel voldoening wanneer er een tas klaar is en de klant er ook echt blij mee is. Daar geniet ik van. Elke keer weer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *