Een opleiding die bij jouw interesses en talenten past

Daar sta je dan, leerling uit groep acht. Weet jij al welke richting het beste bij je past? Wil jij straks voornamelijk aan de slag met je handen? Of ben je liever met je hoofd bezig en zou je zelfs wel Grieks en Latijn willen leren? Bij het Goese Lyceum kan het allemaal.

door Rachel van Westen 

De VMBO basis, kader én gemengde leerweg vind je aan de Bergweg in Goes. Je zit hier niet alleen met je neus in de boeken, maar de theorie wordt gekoppeld aan praktijkopdrachten. Op die manier ontdek je waar jij goed in bent.

Oriënteren op de mogelijkheden 

Misschien heb je nog geen idee welk beroep je uit wilt oefenen later, maar dat is geen probleem. In de eerste twee jaar ga je jezelf oriënteren op de mogelijkheden en aan het eind van het tweede leerjaar weten de school en jij welke leerweg bij jou past (basis, kader of gemengd) en mag je een profiel kiezen. Er valt heel wat te kiezen op Het Goese Lyceum aan de Bergweg.

FOTO: Glenn van Vredegem

Profielen en begeleiding 

Er zijn zeven verschillende profielen, variërend van zorg en welzijn, mobiel en transport tot horeca of een groene opleiding en alles wat daartussen zit. Daarnaast zijn er nog een heleboel keuzevakken. Natuurlijk word je prima begeleid in algemene dingen die de rest van je leven goed van pas komen, zoals leren plannen en leren samenwerken. Op deze school kijken ze waar jij goed in bent en zien ze jouw mogelijkheden en kansen.

Mavo, havo en vwo 

Aan de Oranjeweg vind je mavo, havo en vwo. Twijfel je nog welk niveau het beste bij je past? Je hoeft nog niet gelijk een definitieve keuze te maken, want het Goese Lyceum werkt met zogeheten dakpanklassen. Dat betekent dat je kunt kiezen voor een combinatie tussen mavo/havo en havo/vwo. Je krijgt van beide niveaus een cijferlijst, zodat je aan het eind van de brugklas kunt bepalen welk niveau het beste bij jou past.

FOTO: Glenn van Vredegem

Keuzemogelijkheden

Naast de verschillende niveaus valt er nog van alles te kiezen. Vind je techniek interessant? Als havoleerling of vwo-er kan je kiezen voor
het Technasium, waar je gaat onderzoeken en ontwerpen. Ben je een echte creatieveling? Dan is de Kunst & Cultuurklas vast wel iets voor jou. Hier krijg je vakken zoals tekenen, muziek, dans, toneel, design en audiovisueel. Als je een echte talenknobbel hebt, kan je kiezen voor het tweetalig vwo. Hier krijg je een groot deel van de vakken in het Engels, doe je mee aan internationale projecten en werk je samen met kinderen in het buitenland. Dat vergroot niet alleen de taalvaardigheid, maar geeft ook een bredere kijk op de wereld.

Kom de sfeer proeven op de open dagen of voorlichtingsavonden

Deze advertorial is gepubliceerd op 8 januari 2020 in de onderwijsbijlage van DPG Media