Een schok in boekminnend Zuid-Beveland

Het veroorzaakte best even een schok in boekminnend Zuid-Beveland toen Manda Heddema haar vertrek uit Goes aankondigde. Gelukkig liet ze de Zeeuwse boekenliefhebbers niet in onzekerheid achter, want tegelijk met de bekendmaking van haar vertrek, werd ook de nieuwe eigenaar van de Koperen Tuin voorgesteld.

door Rachel van Westen

GOES  – Hoewel, een voorstelrondje was niet meer echt nodig, want de nieuwe eigenaar, Anthoni Fierloos is natuurlijk in heel Goes en omstreken bekend als dé boekenman. Als vijftienjarige ventje werkte hij al in het Paard van Troje en in 2003 nam hij deze winkel over. Twee jaar later begon hij ook als uitgever en inmiddels werkt hij 37 jaar in het vak. “Ik ben al die tijd nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan en hoop mijn vijftigjarig jubileum als boekverkoper echt nog wel te halen.”

Samenwerking

Anthoni werkte al jaren samen met Manda en ze bedachten allerlei mooie, verrassende en leuke evenementen. Het was dan ook voor niemand een enorme verrassing dat Anthoni de nieuwe eigenaar werd van de Koperen Tuin. “De reacties zijn tot nu toe fantastisch. Ongelooflijk goed, daar ben ik echt heel erg blij mee.”

Anthoni Fierloos in de Koperen Tuin. FOTO: Rachel van Westen

Wat zijn de plannen?

Maar wat staat ons te wachten? Worden beide boekhandels kopieën van elkaar, hetzij in een ander pand? Of komt het Paard van Troje straks in de verkoop? “Geen van beide”, antwoordt Anthoni resoluut. “De winkels hebben hun eigen specialiteiten. De stripboeken in het Paard van Troje zijn sterk, dus die moet ik beslist hier houden. De locatie van het Paard is ook echt een pluspunt, want er lopen hier heel veel mensen langs. Maar de Koperen Tuin heeft ruimte en daar hoop ik meer uit te gaan halen. Die ruimte miste ik altijd in Het Paard. Ik heb echt heel veel ideeën waar ik ruimte voor nodig heb.”

Koffietafel in de boekwinkel 

“Ik wil gaan kijken of er in de Koperen Tuin mogelijkheden zijn om weer iets met horeca te gaan doen, maar ondersteunend, dus bijvoorbeeld een leestafel met koffie. Als ik het voor elkaar krijg, wil ik dat oppakken. En ik wil graag…” Anthoni aarzelt even. “Ja, er zijn heel veel ideeën, maar die houd ik nog even voor me, zolang ik geen zekerheid heb of het lukt om ze uit te voeren.” Er zit dus niets anders op dan rustig af te wachten en de Facebookpagina ‘De Tuin van Troje’ goed in de gaten te houden, want die blijft natuurlijk gewoon bestaan.

Twee winkels runnen

Maar hoe gaat hij het praktisch voor elkaar boksen om twee boekhandels te runnen en daarmee dus dubbel zoveel werk te verzetten? “Ja, is wel een grote uitdaging. Natuurlijk hebben we in beide winkels hartstikke goed personeel en ik ben zelf van plan om in elke winkel twee vaste dagen te staan en de zaterdag wissel ik af. De inkoop kan ik voor beide winkels in een keer doen, dus dat bespaart weer tijd. De administratie heb ik echt helemaal uit handen gegeven en dat betekent dat ik nu meer op de vloer sta. Daar heb ik echt zin in.”

Dit artikel is gepubliceerd in de Bevelander van 8 januari 2020