Computers fiksen is een eitje voor Bryan

Bryan Brugman uit Heinkenszand is vijftien jaar en heeft een goeie kop verstand van computers. Hij is er inmiddels zo handig in geworden om computerproblemen op te lossen, te programmeren en computers aan te sluiten, dat hij heeft besloten om een eigen bedrijfje op te starten.

door Rachel van Westen

Bryan is niet zomaar de zoveelste tiener die handig gebruik maakt van zijn expertise op het gebied van computers, want met een vette knipoog naar zijn autisme heeft hij zijn bedrijfj e ‘De PC-autist’ genoemd.

HEINKENSZAND – Dit komt op zich wel vaker voor en is eigenlijk nauwelijks nieuwswaardig te noemen. Maar Bryan is niet zomaar de zoveelste tiener die handig gebruik maakt van zijn expertise op het gebied van computers, want met een vette knipoog naar zijn autisme heeft hij zijn bedrijfje ‘De PC-autist’ genoemd. Nu zou je als lezer kunnen denken dat zoveel openheid over zijn diagnose er wel voor zorgt dat hij er makkelijk over kan praten. Maar daar zit ‘m nu net de kneep. Bryan heeft autisme en praten is dus alles behalve makkelijk. “Ik zeg niet zoveel”, laat hij weten. “Ik vind het ook lastig om oogcontact te maken. Daardoor zien mensen me soms als niet sociaal.”

Veranderingen

Hij kan er last van hebben als er veel gebeurt of als zich nieuwe dingen of situaties voordoen. “Die veranderingen, daar kan ik niet zo goed mee omgaan.”
Een interview voor de krant is dus ook een serieuze uitdaging voor Bryan. Maar na een beetje heen-en-weer mailen flikt hij het toch om de alle vragen te beantwoorden.

Vis in het water

Heel anders is het voor hem om achter een computer te schuiven. Daar is hij als een vis in het water. “In het begin heeft mijn vader me veel geholpen, maar daarna heb ik het meeste mezelf aangeleerd. Autisme is soms heel lastig, maar het heeft ook voordelen, want als ik ergens aan werk of ergens mee bezig ben, kan ik me daar helemaal op focussen. Dat geldt eigenlijk voor alles.” De eerste klant heeft al gebruik gemaakt van zijn diensten.
“Het probleem was het besturingssysteem van een laptop. Dat was beschadigd en dat heb ik opnieuw geïnstalleerd. Probleem opgelost”, vertelt Bryan. En wat hij later wil gaan doen? Nou, dat spreekt voor zich natuurlijk. “Iets met computers”, is het antwoord.

De PC-autist 

“Als mensen hulp nodig hebben kunnen ze een email sturen naar depcautist@gmail.com”, vertelt Bryan. “Het tarief is 5 euro per uur en eventueel de kosten voor onderdelen of reiskosten als ik iets bij iemand thuis aan moet sluiten.” Op de vraag wat hij gaat doen met het eigenhandig verdiende geld, reageert hij als een rasechte ondernemer. “Dat ga ik investeren in beter werkmateriaal zodat ik sneller problemen kan oplossen.”

Dit artikel is gepubliceerd in De Bevelander van 15 januari 2020