De volgende stap in energiezuinig wonen

De belangstelling voor energiezuinig wonen groeit enorm. Het is goed voor het milieu en zorgt voor een flinke kostenbesparing op de energierekening. Er wordt niet alleen bewuster omgegaan met energieverbruik, maar ook steeds meer mensen nemen energiebesparende maatregelen door middel van goede isolatie, energiezuinige apparaten of het gebruik van zonnepanelen. Een volgende logische stap in een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning is een warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit lucht, water of bodem en zet deze gratis energie om in warmte of kou. Omdat een warmtepomp ingezet kan worden om uw woning of bedrijfspand te verwarmen of te koelen ontstaat er zomer en winter een comfortabel binnenklimaat. Afhankelijk van de situatie, heeft u nauwelijks tot zelfs helemaal geen gas meer nodig om uw pand te verwarmen. Voor het omzetten van energie is nog wel elektriciteit nodig, maar de benodigde hoeveelheid is veel lager dan bij een gasgestookte HR-ketel. Bovendien wordt gas steeds duurder, terwijl de prijs voor elektriciteit daalt. Wanneer u de benodigde energie opwekt met zonnepanelen, ontstaat er zelfs een volledig duurzame energievoorziening. Daar komt ook nog eens bij dat de een warmtepomp vier- tot wel zesmaal meer warmte afgeeft dan hij opmaakt aan energie. Met een warmtepomp bespaart u dus niet alleen op uw energiekosten, maar levert u tevens een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Subsidie

De overheid wil stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven door duurzame energie worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken, kunnen gebruik maken van deze subsidieregeling. Deze regeling kan u flink financieel voordeel opleveren.

Een warmtepomp in een bestaande woning

In steeds meer nieuwbouwwoningen worden warmtepompen toegepast, maar ook in een bestaande woning is een warmtepomp een prachtige oplossing om het gasverbruik terug te dringen. Een warmtepomp is het meest rendabel bij lage temperatuurverwarming zoals vloer- of wandverwarming. Maar ook wanneer uw woning voorzien is van alleen radiatoren, kan er met enkele extra aanpassingen gebruik gemaakt worden van een warmtepomp. Wanneer (een gedeelte van) uw woning verwarmd wordt door middel van radiatoren, is een hybride warmtepomp een prachtige oplossing. Deze kan aangesloten worden op de huidige cv ketel. De warmtepomp levert verreweg het grootste deel van de energie en alleen op extreem koude dagen, zal de cv ketel bijspringen om de woning op een aangename temperatuur te houden.
Een hybride warmtepomp die aangesloten wordt op een bestaande CV ketel is verkrijgbaar vanaf ongeveer 4.500 euro inclusief BTW en installatie en na aftrek van subsidie.

Wanneer uw cv ketel zijn langste tijd heeft gehad en toe is aan vervanging, is het aan te raden te kiezen voor één apparaat waarin de warmtepomp wordt gecombineerd met een CV ketel. Dit oogt mooier omdat er nu slechts één apparaat wordt opgehangen en daarnaast is het financieel een stuk voordeliger dan de aanschaf van twee aparte apparaten.
Een hybride warmtepomp, waarbij de cv ketel wordt gecombineerd met de warmtepomp in één apparaat is verkrijgbaar vanaf ongeveer 4.900 euro inclusief BTW en installatie en na aftrek van subsidie.

Een warmtepomp in uw nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoningen worden uitstekend geïsoleerd en kunnen volledig voorzien worden van lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming. Dit zijn ideale omstandigheden voor een warmtepomp. Wanneer u de elektriciteit zelf op kunt wekken door middel van zonnepanelen ontstaan de zogeheten ‘nul op de meter-woning’ waarbij u helemaal geen gasaansluiting meer nodig heeft.
Ook voor nieuwbouwwoningen zijn er verschillende mogelijkheden. Als toekomstig eigenaar van een energieneutraal huis kunt u kiezen voor een warmtepomp die energie uit de lucht haalt. Deze meest gebruikte toepassing is verkrijgbaar vanaf ongeveer 5.000 euro inclusief BTW en installatie en na aftrek van subsidie.
Een andere mogelijkheid is de grondwarmtepomp. Voor deze pomp moet diep in de grond een bron worden geboord. Deze toepassing is het meest rendabel, maar in vergelijking met andere warmtepompen wel een flinke investering. Daar staat tegenover dat een grondwarmtepomp geen buitenunit heeft. Voor deze warmtepomp moet u rekening houden met een kostenplaatje van ongeveer 12.000 euro inclusief BTW en installatie en na aftrek van subsidie.

Interesse?

Heeft u interesse in een warmtepomp? In het inspiratiecentrum van Saman Groep in Zierikzee staan verschillende werkende warmtepompen opgesteld, zodat u de verschillende mogelijkheden eens rustig kunt bekijken. De adviseur van Saman Groep komt geheel vrijblijvend bij u langs om te bekijken welke oplossing het beste bij uw situatie past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *