Zacht, zoet, plakkerig én bekroond met goud

Hij is superzacht van binnen, heerlijk zoet en het allerlekkerst ‘mie ’n bitje beuter d’r op.’ We hebben het natuurlijk over de bolus. Krijg jij spontaan zin in deze Zeeuwse lekkernij? Voor een echt lekkere bolus die smaakt zoals een bolus hoort te smaken, ga je naar Bakkerij Schrieks. Hun bolus werd onlangs bekroond met Goud.

door Rachel van Westen

Jan Schrieks opende zo’n 27 jaar geleden zijn eerste bakkerij in Middelburg. Als echte perfectionist en bevlogen ambachtsman is hij continu op zoek naar de beste grondstoffen en bereidingswijzen om de mooiste en lekkerste producten te maken. Voor het maken van de perfecte bolus ontwikkelde hij zelfs een speciaal kneedprogramma, waarbij hij ontdekte dat een bolus nog lekkerder wordt wanneer je het programma onderbreekt om exact op het juiste moment bepaalde ingrediënten toe te voegen.

De lat ligt hoog

De bolus werd aan het begin van de zeventiende eeuw door de Portugese Joden geïntroduceerd in Middelburg. Op dat moment hebben Zeeuwse bakkers er hun specialiteit van gemaakt en zoals bij elk ambachtelijke product, is ook de bereidingswijze en smaak van de bolus bij elke bakker anders. Slechts een enkeling krijgt een gouden bekroning, want de lat ligt hoog. De keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen beoordelen het product op de vorm, kleur, geur, smaak en aroma. Wil je als bakker echt bij de top van de ambachtelijk bakkers horen, moet je minimaal een zeven halen, maar voor een gouden bekroning is een negen een vereiste. Je kunt je dus wel indenken dat een bolus met een gouden bekroning echt een unicum is, waar Jan en zijn team enorm trots op zijn.

Krokant suikerlaagje

De bolus van Bakkerij Schrieks is mooi rond met op de bovenkant een licht krokant suikerlaagje en een heerlijk plakkerige, licht gekarameliseerde onderkant. En als je echt de ultieme bolus wilt proeven, kies je voor de Jikkemiene. Deze met Zwitserse room gevulde bolus is afkomstig uit het gebied waar bakker Jan Schrieks werd geboren, de Zak van Zuid-Beveland.

Je mag je vingers aflikken

Serveer jij straks een bolus bij de koffie? Laat mes en vork fijn in de besteklade liggen, want een bolus eet je met je handen. Voel en proef de klevende liefde, waarbij je je vingers mag aflikken.

Deze advertorial is gepubliceerd op pzc.nl