Wat kan zuurstoftherapie voor jou betekenen?

Je neemt plaats in één van de comfortabele vliegtuigstoelen en terwijl je een boekje leest, een muziekje luistert of door het patrijspoortje naar buiten kijkt, merk je aan het licht drukkende gevoel op je oren dat de omgevingsdruk wordt opgebouwd. Via een geluidsverbinding kan je met de operator praten en tijdens de pauzes die tussendoor worden ingelast kan je een praatje aanknopen met de andere mensen in de ruimte.

door Rachel van Westen

GOES – Wordt er hier iets verteld over een lijnvlucht of wordt er een diepzeeduik in een onderzeeër omschreven? Nee, geen van beide. We hebben het hier over hyperbare zuurstoftherapie. Onthoud deze term. Deze therapie is medisch gezien een relatief eenvoudig principe, waar onvoorstelbaar mooie resultaten mee worden gehaald. Misschien heb jij deze behandelmethode nu of in de toekomst hard nodig. Houd de regie in eigen hand en breng de therapie ter sprake bij de huisarts of specialist, als je het vermoeden hebt dat je ermee geholpen kunt zijn.

Deze therapie wordt gegeven in het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie in het souterrain van het ADRZ in Goes. Zoals gezegd, is het principe relatief eenvoudig. Tijdens de behandeling adem je honderd procent zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Dit gebeurt in een hyperbare behandelkamer, die qua uiterlijk wel iets wegheeft van een vliegtuig, maar dan met comfortabele stoelen en voldoende beenruimte.
“Doordat de zuurstof onder druk wordt ingeademd, wordt er twaalf keer meer zuurstof in het lichaam opgenomen dan normaal”, vertelt Tjeerd van Rees Vellinga, arts Hyperbare Geneeskunde. “Dat zorgt ervoor dat de weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, tijdens deze behandeling beter van zuurstof worden voorzien. En juist die zuurstof heeft het weefsel keihard nodig om aan het werk gezet te worden, waardoor de kans aanzienlijk groter wordt dat klachten en pijn na bestraling verminderen en problematische wonden en infecties sneller én beter genezen.”
Deze therapie is bijzonder geschikt voor mensen die zijn bestraald. Een bestraling kan namelijk niet alleen de schadelijke cellen uitschakelen, maar ook het gezonde weefsel aantasten. De gevolgen daarvan kan je heel snel merken, maar soms ontstaan er pas jaren later klachten zoals pijn en bindweefselvorming.

“Dode cellen in het weefsel kan je niet tot leven wekken door middel van zuurstof, maar de cellen die een tik hebben gehad, kan je met deze therapie prima oppeppen, waardoor ze zich gaan herstellen. Vervolgens worden er nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, de doorbloeding wordt beter, pijnklachten verminderen en het bestraalde weefsel wordt weer soepeler.”

Amputatie kan worden voorkomen

Zuurstoftherapie kan ook succesvol zijn bij klachten aan de diabetische voet. De diabetes zelf is niet te genezen, maar door deze afwijking kan de doorbloeding van de voet verslechteren. Soms hebben mensen met diabetes een verminderd gevoel in de voet, waardoor ze in eerste instantie helemaal niet voelen dat ze een wondje hebben opgelopen. Deze kenmerken kunnen ervoor zorgen dat een wondje uitmondt in een flinke infectie en iedereen kent de verhalen van mensen die een teen, voet of zelfs volledig onderbeen moesten laten amputeren vanwege zo’n uit de hand gelopen infectie. Door een flinke hoeveelheid extra zuurstof toe te dienen, is er een grote kans dat de wondgenezing aan de voet verbetert, waardoor zo’n gevreesde amputatie kan worden voorkomen.

Naast de klachten na bestraling en de chronische en complexe wonden aan de diabetische voet, zijn er nog diverse aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden door zuurstoftherapie, zoals zuurstoftekort na huid-, spier of bottransplantatie, osteomyelitis (infectie in het bot), zuurstoftekort in het spierweefsel na een trauma of als gevolg van een infectie. Het volledige overzicht van aandoeningen die kunnen worden behandeld is te vinden op www. hyperbaarcentrum.nl

Deze advertorial is op 13 november gepubliceerd in de zorgbijlage van de Persgroep