Hersenz geeft weer een toekomst na hersenletsel

Een geur komt niet rustig aanzweven, maar stoot compleet onverwacht en met kracht zijn neus binnen. Het schijnsel van een schemerlamp is storend en geluid is niet te verdragen. Wat je vijf minuten geleden tegen hem zei, is hij nu alweer vergeten. Harry Wattel heeft hersenletsel, om precies te zijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit restant van een stom motorongeluk zette zijn leven ondersteboven en keerde het binnenstebuiten.

Behandelprogramma bij Gors

Dankzij het behandelprogramma Hersenz bij Gors, leerde hij omgaan met de ingrijpende veranderingen in zijn leven. Hij leerde zijn energie te verdelen en handig om te gaan met zijn vergeetachtigheid en concentratieverlies. Hoe? Daar komen we later op terug. Eerst duiken we terug in de tijd. In het leven van Harry voor het motorongeluk. Want als je het leven van de Harry van vroeger naast zijn huidige leven legt, krijg je pas echt een beeld van de gevolgen van hersenschade.
Het leven van Harry voor het ongeluk
“Ik was getrouwd en vader van vier kinderen, allemaal tieners. Ik had een baan als manager van de technische afdeling, een joekel van een afdeling, waar ik een bovengemiddeld aantal uren instak. Vijftig tot zeventig uur per week. Altijd vroeg de deur uit en laat thuis. Ik stond ‘aan’ van half zes ‘s morgens tot twaalf uur ‘s avonds. Ik kweekte vogeltjes en voor ik naar mijn werk ging, was ik daar al een uur mee bezig. Altijd energie voor tien. In het weekend ging ik vissen, varen of motorrijden.”

FOTO: Rachel van Westen

Het ongeluk

Tijdens het motorrijden ging het mis. Door de politiereconstructie weet hij nu dat zijn achterrem blokkeerde en, zoals hij het zelf zegt: “Op een zondagochtend om acht uur, lag deze jongen op het asfalt. Ik ben ongelukkig op mijn nek of hoofd terechtgekomen.”

Het leven van Harry na het ongeluk

Een paar weken na het ongeluk, wilde hij dolgraag weer aan het werk. Maar daar dacht zijn hoofd anders over. Hij had weinig energie en kon zich slecht concentreren. Dat irriteerde hem mateloos en hij maakte weer een afspraak met zijn neuroloog. Na een paar testjes in het ziekenhuis werd hij doorverwezen naar het revalidatiecentrum.
“Daar kwam ik in een revalidatietraject. Tien maanden lang ging ik vier keer per week naar het centrum. Het ging me niet snel genoeg, mijn wil om iets te doen was vele malen sterker dan het daadwerkelijk kunnen. Ik kon mijn vaderrol niet invullen zoals ik wilde, ik was mijn positie als kostwinner kwijt, want ik was honderd procent afgekeurd. Ik had meer vrije tijd dan me lief was, maar niet genoeg energie om het in te vullen. Ik liep er continu tegenaan dat mijn batterij leger was dan ik wilde en ik onthield niks. Mijn kortetermijngeheugen was bagger. Als ik een mail wilde versturen, liep ik naar de computer om hem aan te zetten en als ik dat had gedaan, had ik geen idee waarom de computer op stond te starten. Ik ging koken en vergat het gas onder de boontjes aan te zetten en was volledig kwijt hoe lang de aardappels al op het gas stonden. Daar zit je dan. Met pensioen op je negenenveertigste. Ik was een vervelend mannetje geworden. Er hoefde maar dit te gebeuren”, zegt Harry terwijl hij met zijn vingers knipt, “of ik ontplofte. De mensen die dicht bij mij stonden, kregen de volle laag.”

Folder van Hersenz

“Toen kreeg ik een folder in handen van Hersenz. Ik las het en dacht: ‘Dat zou wel eens een methodiek kunnen zijn waar ik meer van kan leren dan tot nu toe.’”

De behandeling bij Gors

In 2019, vier jaar na het motorongeval startte Harry met Hersenz bij Gors.
“Deze behandeling bestaat uit een cognitieve behandeling, een fysieke behandeling en een behandeling in de thuissituatie”, vertelt Lianne Timmerman, behandelaar Hersenz bij Gors. “De behandeling van Hersenz richt zich op gebieden waar mensen met hersenletsel vaak problemen mee ervaren. Jij en de mensen om je heen, leren met de ingrijpende veranderingen in je leven om te gaan. Zo werk je aan zelfvertrouwen, vertrouwen in je eigen lichaam en aan je conditie. Onderzoek wijst uit dat mensen met hersenletsel zich door het volgen van dit behandelprogramma fysiek en psychisch sterker voelen en na behandeling minder ondersteuning nodig hebben.”

FOTO: Rachel van Westen

Hersenletsel heeft ook impact op de mensen om je heen

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en kinderen verandert er veel. Daarom betrekt Hersenz ook naasten bij de behandeling. “Er is altijd een behandelaar die ook bij jou thuis komt en gesprekken voert met de partner of heel het gezin”, vult Lianne aan. “We hebben ook een partnermodule. Daarbij ontmoeten partners of gezinsleden elkaar. Dat doen we twee keer per jaar en ook dat wordt als enorm waardevol ervaren. Het lotgenotencontact is heel belangrijk.”

FOTO: Rachel van Westen

Het resultaat van Hersenz

Harry leerde dankzij het programma van Hersenz, dat hij zijn leven op een compleet andere manier kan invullen. “Ik kan beter mijn energie managen, ik kan beter plannen, ik weet wanneer ik overprikkeld ben”, zegt hij daar zelf over. “Ik ga lastige situaties uit de weg en bereid me voor op de drukte in een restaurant. Dat zijn allemaal zaken waar ik rekening mee houd, waardoor het makkelijker is om de dag en de week door te komen.”
“Dankzij de behandelmethode van Hersenz ben ik me gaan afvragen of die Harry 1.0, die altijd aan het werk was en nauwelijks tijd had voor zijn gezin om maar een riant salaris te verdienen nu echt wel zo’n fijne kerel was? Nu, na de behandeling bij Gors, weet ik het antwoord wel. Ik ben er inmiddels achter dat de 2.0 versie een veel fijnere kerel is.”

De Hersenz-behandelingen bij Gors worden gegeven in Goes, Middelburg en Terneuzen. Meer weten? Ga naar www.gors.nl/hersenz of neem contact op via clientenbureau@gors.nl of 0113 – 273 333

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *