Klachten na bestraling? Zuurstoftherapie helpt.

Zuurstof als therapie bij klachten na bestraling

Zijn klachten waren zo hevig, hij kon zich maar moeilijk voorstellen dat zuurstof al zijn pijn en ellende zou kunnen verminderen. Toch besloot meneer Kouwenberg te starten met zuurstoftherapie in het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) in Goes, want ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, dacht hij. Nu, een paar maanden later, klinkt de verbazing nog steeds in zijn stem als hij zegt: “Ik heb helemaal geen klachten meer.”

FOTO: Rachel van Westen

Acht jaar geleden kreeg meneer Kouwenberg te horen dat hij prostaatkanker had. Er volgde een operatie én een bestralingstraject. De opluchting was groot toen hij genezen werd verklaard. Tot hij een paar jaar later plotseling bloed plaste.

Het is een bekend fenomeen voor veel kankerpatiënten: De wereld die met een klap tot stilstand komt als de arts vertelt dat je kanker hebt en de immense opluchting als je na een zwaar traject van bestralingen te horen krijgt dat de kanker weg is. Dan is het een hard gelag als je, net als meneer Kouwenberg, maanden of soms jaren na je behandeling klachten krijgt door radiatieschade.

“Bij mij kwamen die bestralingsklachten drie of misschien wel vier jaar na de bestraling”, blikt hij terug. “Ik kwam weer bij de uroloog terecht en in eerste instantie kreeg ik medicatie. Daar had ik nauwelijks baat bij, want de klachten werden steeds heviger en ik belandde in het ziekenhuis in Goes. Daar vertelde de uroloog over hyperbare zuurstoftherapie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet al te hoge verwachtingen had, maar ach, ik lag toch al in het ziekenhuis, dus daar ging ik dan, elke ochtend met mijn rollatortje naar het MCHZ in het souterrain van het ziekenhuis.”

“De behandeling vindt plaats in een soort tank. Daar is plaats voor twaalf mensen, maar met de huidige coronamaatregelen gaan er maximaal acht mensen naar binnen. Zodra de deur dicht is, wordt de druk langzaam opgebouwd. Dat voel je een beetje aan je oren. Als de druk op het juiste niveau is, zet iedereen zijn zuurstofkapje op.”

“Doordat de zuurstof onder druk wordt ingeademd, wordt er twaalf keer meer zuurstof in het lichaam opgenomen dan normaal”, verklaart Tjeerd van Rees Vellinga, arts van het hyperbaar centrum. “Dat zorgt ervoor dat de weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, tijdens deze behandeling beter van zuurstof worden voorzien. Juist die zuurstof heeft het weefsel keihard nodig om aan het werk gezet te worden. Dat maakt deze therapie bijzonder geschikt voor verschillende indicaties zoals klachten na bestraling en wonden aan de diabetische voet.”

“De behandeling bestaat uit veertig sessies”, vervolgt Kouwenberg. “Dat is dus behoorlijk intensief, maar het is meer dan de moeite waard. Na tien tot vijftien behandelingen, merkte ik al verschil en op dit moment heb ik helemaal geen klachten meer.”

Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie – ’s-Gravenpolderseweg 114 – 4462 RA Goes

088 – 12 54 290 – info@hyperbaarcentrum.nlwww.hyperbaarcentrum.nl [https://www.hyperbaarcentrum.nl/contact/]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *